Sfaturi

SFATURI UTILE PENTRU CONSTRUCTORI SI BENEFICIARI:

1. Cum sa repari placile ceramice pentru pardoseli
2. Sfaturi in ceea ce priveste culoarea vopselei
3. Acoperisul casei
4. Idei pentru usile de interior
5. Bai amenajate la bloc
6. Balconul - terasa apartamentului tau
7. Combinatii de culori pentru decorarea casei
8. Gresia si faianta
9. Gradina mea
10. Tapetul la mare cautare
11. Despre construirea unei case
12. Cat de greu se obtine autorizatia de constructie?
13. Termoizolatia casei asigura confort
14. Hidroizolarea fundatiei - o necesitate!
15. Caramida sau BCA
16. Izolarea peretilor exteriori ai casei
17. Sisteme de placari

......................................................................................................................................
1. Cum sa repari placile ceramice pentru pardoseli
Placile ceramice pentru pardoseli vin in diferite forme, dimensiuni si grosimi. Utilizarea camerei sau zonei este ceea ce determina ce tip de placi de podea trebuie folosite. Placile deteriorate ar putea fi provocate din cauza unui ciocan sau un obiect greu care cade pe podea. Cea mai mare parte a acestor podele se gasesc in bai si garderobe, terase, bucatarii, magazine, hol, alei si verande. Aceate zone sunt, de obicei, zone umede, sau cu mult trafic, ca si in hol.
   Dupa ce ai identificat placile stricate, cumpara aceleasi placi ceramice sau alege din resturile ce le-ai pastrat inca de la instalarea lor initiala. Este important de retinut unde este amplasata placa, cum ar fi intr-un colt al camerei, ceea ce inseamna ca trebuie modelata astfel incat sa potriveasca in aceea zona. Taie si scoate cimentul uscat de dedesubt si asigura-te ca marginile adiacente placii ceramice sunt netede.
   Avand grija sa nu deteriorezi placile ceramice in stare buna, uda suprafata pentru aproximativ patruzeci de minute. Se amesteca ciment si nisip, in proportie de o parte ciment si doua parti nisip pentru a obtine o combinatie bogata. Adauga apa suficienta pentru a face amestecul si raspandeste-l in zona pentru a inlocui placa ceramica deteriorata. Aplica cimentul si amplaseaza placile deasupra cimentului, in timp ce o bati cu un ciocan de lemn  pentru a o fixa si pentru a fi la acelasi nivel cu celelalte placi.
    Dupa doua ore, plaseaza ciment ce se potriveste cu placa la imbinari, pana cand uloarea este egala. Strange cimentul in exces si foloseste o carpa uscata pentru a sterge si curata pardoseala. Pune un avertisment sa nu se treaca prin aceea zona, doar dupa douazeci si patru de ore. Uda zona timp de o ora in ziua urmatoare. Dupa acest timp zona este uscata, iar placile ceramice pentru pardoseala vor arata minunat, ca noi. (sursa: clujconstruct.ro)

......................................................................................................................................
2. Sfaturi in ceea ce priveste culoarea vopselei
 Cele mai bune rezultate vin din una din cele doua teorii. Prima este selectarea a doua culori care sunt similare sau aflate una langa alta pe roata culorilor, ca de exemplu, auriul si culoarea ruginei. Aurul luminos este plasat ca strat de baza haina, cu vartejuri si modele din culoarea ruginei peste asta, este o combinatie grozava.
     Un alt exemplu al acestei teorii ar fi verdele si albastrul. Pare ca se foloseste un verde mai slab decat albastrul si, prin urmare, functioneaza mai bine ca si strat de baza. Mai mult, ambele culori trebuie sa fie aproximativ de aceeasi tenta, deschisa sau mai inchisa, pentru ca tehnica sa aiba succes.
     Cea de-a doua teorie este ca intotdeauna aceasta tehnica pare ca se potriveste atunci cand acestea implica albul in combinatie cu alta culoare. Culoarea poate fi stratul de baza sau cel superior, dar rezultatele vor fi destul de diferite. Albul ca strat superior estompeaza sau pune nori peste culoarea aleasa. Invers, culoarea se mentine puternic pe alb.

     Pentru un aspect de argila:
     Se dilueaza stratul "spalat" de vopsea, o parte apa si trei parti vopsea latex. Spala stratul superior urmand instructiunile de mai sus si in timp ce vopseaua este inca umeda pe pereti, sterge-i cu o carpa uscata. Acest lucru iti permite sa indulcesti aspectul, ajutand stratul de sus sa se amestece mai mult cu baza. Vrei sa faci unele zone mai intunecate decat altele, asa ca, daca perete incepe sa arate prea uniform, mai adauga vopsea.

     Alte sfaturi:
     Clateste prosopul pe care il utilizezi sau inlocuieste-l, atunci cand acesta devine saturat cu vopsea.
Aceasta tehnica poate fi infrumusetata prin plasarea unor litere in stratul de baza, apoi "spala" cu vopsea peretele, pentru a scoate in evidenta numele de familie sau orice altceva. 
(sursa: clujconstruct.ro)
......................................................................................................................................
3. Acoperisul casei
In functie de ce colt al tarii il numesti acasa, acoperisul te protejeaza de ploaie, lapovita, zapada, soare si orice altceva. Totusi, un lucru de care poti fi sigur este faptul ca mai devreme sau mai tarziu, casa ta va avea nevoie de o noua linie de aparare impotriva vremii.
     Atunci cand casa ta ajunge in punctul de a avea nevoie de reparatii la acoperis, arunca o privire pentru a vedea daca o simpla peticire va fi de ajuns sau daca locuinta ta are nevoie de ajutorul unui profesionist. Daca suprafata de sprijin de sub tigla este in conditie buna, o lucrare eficienta de peticire va putea prelungi durata de viata a acoperisului existent. Asa ca, atunci cand nu sunteti sigur, trageti in sus de suprafata existenta pentru a obtine o mai buna vizualizare a ceea ce se intampla in partea de jos. Cu toate acestea, la un moment dat, acoperisul va trebui sa fie inlouit la un moment dat. In functie de locul in care traiesti, precum si de materiale structurii actuale, casa ta va necesita un nou acoperis la fiecare 15-25 de ani.

    La o privire mai atenta:
    Daca suferi de inaltimi, ia un binoclu si inspectati acoperisul. Exista petece acolo unde tigla s-a crapat? Marginile incep sa se ridice? Exista petece care se distinge clar de restul a tiglelor? Acest lucru poate indica faptul ca stratul protector al acoperisului a inceput sa se sparga - un semn al uzurii generale, iar petecele ar putea predispune acoperisul la scurgeri, umiditate sau alte complicatii.
    Daca nu suferi de inaltimi si nu trebuie sa urci mai multe etaje, ia o scara si urca pentru o inspectie mai amanuntita. Uita-te dupa uzura din jurul imbinarilor sau a hornurilor. Exista sectiuni, care sunt mai ridicate si in mod clar disjunctive fata de tiglele existente? Daca este asa, acesta este un semn ca acoperisul colectioneaza umiditate sub el si ca necesita inlocuirea lui.

     Alte consideratii
     Inainte de a decide daca sa incepi proiectul tu insuti sau sa angajezi profesionisti, incearca sa analizezi clima regiunii tale. Case ce se afla in nord, intr-un climat ploios vor necesita un acoperis mult mai diferit decat cele din sud unde clima este mai ingaduitoare, cu mult soare. Ambele necesita propriul lor set de materiale de constructii.
     Daca nu esti sigur de starea actuala in ceea ce priveste reparatia acoperisului, constructorii reprezinta un bun inceput. Ei iti vor oferi un diagnostic profesionist cu privire la starea acoperisului tau.
     Considerente, asa cum ar fi culoare si stilul variaza in functie de preferintele individuale, de gusturi, dar care sunt importante atunci cand vei decide bugetul pe care il vei aloca in acest sens. In plus, durata de viata estimata a acoperisului, care vine cu o garantie a sindrilei de la producator, reprezinta consideratii importante ce dau valoare casei.  
(sursa: clujconstruct.ro)
......................................................................................................................................
4. Idei pentru usile de interior
Usile nu exista doar pentru a va proteja impotriva intrusilor, oamenilor si animalelor sau impotriva elementelor daunatoare ale mediului asa cum este ploaia, zapada si vantul puternic, ci si pentru a adauga valoare estetica casei. Cu toate acestea, exista momente in care nu puteti gasi ceea ce cautati. Urmatoare optiune pentru tine este de a solutiona problema cu o usa de interior personalizata.
     Daca sunteti in cautare de idei marete de personalizare a usilor de interior, puteti alege din urmatoarele:
Opteaza pentru usa din lemn, in stil victorian, formata din sase paneluri. Daca sunteti un mare iubitor al erei victoriene si va doriti sa adaptati stilul victorian in locuinta, puteti incepe prin personalizarea usilor de interior compuse din sase panouri. Ele nu doar arata foarte elegant, dar foarte multe dintre ele au finisaje foarte frumoase, oferindu-va atmosfera rustica pe care doriti sa o obtineti. Insa, deoarece cea mai mare parte din usile vechi  pot fi foarte sensibile la expansiune si contractie, puteti opta pentru usi de interior compuse din sase panouri personalizate, care sunt fabricate din placi fibrolemnoase.
Schimbati culoarea pentru a se potrivi cu personalitate voastra. O alta idee grozava de personalizare a usilor de interior este de a le picta in culori excentrice sau total unice. Aveti posibilitatea sa potriviti culorile cu personalitatea proprietarilor casei. De exemplu, daca vreti sa fiti inconjurati de culori indraznete, va puteti vopsi usa in rosu. Daca preferati sa faceti in asa fel incat camera sa apara mai mare, puteti alege nuante mai deschise pentru usi.
Atasati caracteristicile de securitate usilor. V-ar placea sa creasteti securitatea propriei case? Puteti adauga mai mult, chiar in usile de interior personalizate. Este posibil sa doriti sa inlocuiti manerele cu unele ce au parole codificate. Acest lucru inseamna ca nimeni nu poate deschide usa cu exceptia cazului in care se stiu numerele si cifrele ce trebuie apasate. Daca aveti copii, atunci aveti posibilitatea sa va particularizati usile de interior astfel incat copiilor sa nu li se permita deschiderea facila a lor. De asemenea, puteti adauga panouri ce sunt rezistente la zgaraieturi, astfel incat copii sa nu se raneasca la degete in cazul in care inchid usa brusc.
Izolati-va usile de interior. Usile tale de interior, personalizate pot fi folosite pentru a adauga mai multa caldura casei, in special atunci cand este iarna. O serie dintre astfel de usi pot fi izolate termic pentru eficienta termala. De asemenea, acestea sunt excelente pentru a controla temperatura mediului in care locuiti.
Sculpteaza-le in functie de gust. Panourile usilor interioare personalizate pot fi sculptate in functie de design-ul pe care l-ati dori. De exemplu, daca intentionati sa utilizati o usa in bucataria dumneavoastra, este posibil sa doriti ca aceasta sa aiba desene sau modele florale pentru un aspect mai elegant. Casele de la tara pot avea usi ce au sculptate imagini cu cai sau ferme.
     Usile interioare personalizate cresc, cu siguranta, valoarea casei si sporesc frumusetea proprietatii dumneavoastra Dar aceasta inseamna, de asemenea, ca trebuie sa va uitati dupa furnizori de usi si designeri, care pot capta cu usurinta ideile ce le aveti. 
(sursa: clujconstruct.ro)
......................................................................................................................................
5. Bai amenajate la bloc
Baia reprezinta spatiul in care trebuie sa ne simtim confortabili si relaxati,  pe langa utilitatea sa si anume igiena, in care petrecem undeva la douazeci-douazeci si cinci de mii de ore din viata. Amenajarea baii la bloc este un lucru dificil de conceput, din cauza spatiului limitat de care dispune si vizeaza o imbinare desavarsita a functionalului cu esteticul, mai mult decat atat, vizeaza siguranta pentru noi, dar si pentru vecinul de sub noi. Prin urmare, se incearca redimensionarea bailor prin diverse modalitati.
     Camera de baie poate reprezenta pata de culoare de care aveti nevoie, amenajand-o in nuante stridente, vesele, iar pentru a obtine modele pe pereti puteti decupa bucati de faianta in diverse forme. Redimensionarea baii se poate face fie prin reconstructia ei, incluzand debaraua, spre exemplu, prin retrasarea tevilor, in cazul in care aceasta se afla in vecinatatea ei, prin trucuri in ceea ce priveste culorile si modelele alese, dar si prin mobilierul baii care poate da impresia de spatiu.

     Trucuri pentru un spatiu mai generos in camera de baie:
     Pentru a da senzatia unui spatiu generos este indicat ca in camera de baie sa se foloseasca  culori deschise atat pentru placile de gresie si faianta,  cat si pentru obiectele sanitare, sa se mascheze tevile cu oglinzi. In ceea ce priveste rosturile, chitul alb si dimensiunea lor (cat mai subtiri), vor crea impresia de curatenie, iar pentru a asigura o armonie intre spatii se poate folosi aceeasi gresie utilizata in baie si pentru hol.
     Pentru a castiga mai mult spatiu puteti, de asemenea, sa renuntati la cateva rafturi sau cosulete prezente in baie, iar chiuveta poate fi inlocuita cu una cu picior, astfel incat puteti depozita lucruri si sub aceasta.

     Multa lumina:
     Lumina trebuie sa fie uniforma pe toata suprafata baii pentru a crea senzatia de spatialitate, astfel puteti inlocui vechiul corp de iluminat cu spoturi, de exemplu. De asemenea, lumina naturala este cea mai indicata, de aceea este bine sa schimbati ferestrele cu unele mai mari, astfel incat sa dispara colturile lipsite de lumina naturala.

     Oglinzile sunt esentiale:
     Oglinzile creaza senzatia de spatialitate, astfel este bine sa optati pentru cat mai multe oglinzi, asta in functie de spatiu, dar si de design. Si dimensiunea acestora este importanta, de aceea este indicat ca pozitionarea lor sa se faca in paralel, astfel incat corpul de iluminat folosit in baie sa cada pe suprafata lor. De asemenea, puteti decora oglinzile cu ornamente nichelate sau din inox.

     Placi de ceramica:
     Montarea placilor ceramice lucioase, de culoare deschisa, de dimensiuni mari, vor determina o marire a spatiului baii.  In ceea ce priveste chitul de rosturi, alegeti unul in culoarea placilor de ceramica sau in alb, iar acestea sa fie cat mai  fine.

     Culoarea
      Nuantele deschise si pastelate, cum ar fi cele in tonuri de albastru, au un efect de marire a spatiului, pe cand cele inchise dau impresia de spatiu ingust.
     Este indicat ca tavanul sa fie alb sau intr-o culoare rece, foarte deschisa, astfel inact sa se creeze senzatia de spatiu. Se spune ca nunatele reci au un efect relaxant.

     Sisteme de hidroizolatie
     Deoarece in camera de baie exista foarte multa umiditate, asa cum este spatiul de sub dus este indicata folosirea sistemului de hidroizolatie format din pasta hidroizolatoare combinata cu aditiv, pastrand-o astfel elastica si dupa intarire, in plus puteti folosi o banda de etansare pentru muchii si colturi si grund pentru faianta. Elasticitatea adezivului permite dilatarea si contractarea fara pericolul de crapare, chiar si in cazul in care este expus la umezeala si uscari repetate.

     Izolarea caditei de dus
     Cadita de dus se realizeaza din sapa de ciment si daca se utilizeaza si pasta hidroizolatoare,  se vor umple si porii absorbanti ai cimentului. saturam porii absorbanti ai sapei de ciment. Primul strat se aplica cu bidineaua si este unul subtire, adaugand si aditivul.  Pentru primul strat se insista mai mult pe colturi, dupa care se lipeste banda de etansare pentru a nu se infiltra apa. Se asteapta 6 ore sa se usuce, dupa care se mai aplica un strat, astfel incat sa se acopere si banda de etansare. Dupa acest proces, suprafata trebuie sa se usuce, procedeu ce va dura 2 zile, dupa care se trece la placarea cu gresie. 
(sursa: clujconstruct.ro)
......................................................................................................................................
6. Balconul - terasa apartamentului tau 
     Vremea placuta ne indeamna la iesiri in natura, drumetii, plimbari sau pur si simplu relaxare sub razele soarelui, uneori insa, vremea urata nu ne permite acest lucru. Una din solutiile ce ne permite sa scapam de stresul zilnic, bucurandu-ne de soare si natura, o reprezinta balconul apartamentului.
     Balcoanele apartamentelor pot fi folosite pe post de terasa sau un loc de depozitare. Din pacate, uitandu-te la majoritatea balcoanelor, se poate observa ca acestea sunt folosite de cele mai multe ori pe post de debara sau camara, dand un aspect inestetic apartamentului. De ce sa nu profitam de momente de relaxare si confort in propria "terasa"? Puteti amenaja balconul astfel incat acesta sa devina fie o prelungire a apartamentului, fie o camera distincta, cu propriul ei design. Astfel, printr-o amenajare corespunzatoare, un balcon banal poate oferi copiilor o varianta in aer liber a camerei de studiu sau de joaca si, in general, intregii familii un loc de odihna agreabil, inclusiv posibilitatea de a lua masa sau de a primi musafiri intr-un cadru atragator. Un alt avantaj al unei astfel de amenajari este si faptul ca balcoanele contribuie la infrumusetarea fatadelor constructiilor.
     Puteti amenaja o mica gradina suspendata cu flori colorate de diferite arome, o masa si scaune pentru a lua masa alaturi de familie si prieteni in sanul naturii, spoturi sau felinare pentru iluminatul nocturn. Florile pot fi puse in suporturi din fier forjat, dand astfel un aer elegant acestui spatiu. De asemenea, la lateralele din sticla ale balconului pot fi adaugate grilaje din lemn, iar plantele agatatoare asezate in balcon pot ascunde in timp aceste grilaje. Puteti adauga si cateva accesorii ornamentale rustice, cum ar fi  vasele din ceramica care se asociaza bine garniturii din rachita.
     Prin cromatica finisajelor se poate ajunge la constituirea unui colt de natura,  chiar daca sunt folosite  materiale moderne, "reci", folosite pentru intretinerea curateniei: gresie de culoare gri, grilajele din lemn de culoare verde, iar ghivecele realizate din ceramica.

     Amenajarea balconului
     Iata cateva sugestii pentru a va transforma balconul apartamentului sau terasa intr-un colt de natura in care sa va recreati si aerisiti:

     VITRARE
     In cazul in care nu dispuneti de un balcon sau de o terasa deschisa, va sugeram sa apelati la ferestre panoramice, care sa va faciliteze o buna comunicare cu exteriorul. Acestea permit patrunderea razelor de soare, care va vor binedispune si relaxa, si totodata va dau posibilitatea de a avea o privire de ansamblu asupra copacilor inverziti.
     Daca imaginea pe care v-o ofera amplasarea apartamentului dumneavoastra nu este tocmai una placuta, puteti recurge la rulouri textile sau jaluzele pentru acoperirea integrala ori partiala a ferestrelor, pentru o filtrare mai buna a razelor solare.

     MOBILIER
     In functie de suprafata de care dispuneti, puteti alege un set compus din fotolii si canapea, insotite de o masuta de cafea, sezlonguri sau bancute din lemn, pliabile. Tinand cont de destinatie, acestea pot fi din PVC sau, pentru un look mai elegant, din impletituri de fibre naturale ori sintetice.
     De asemenea, pentru un confort sporit, pot fi accesorizate cu pernute textile pentru sezut sau decorative.  Daca spatiul va permite, amplasati pe balcon si cateva etajere pentru depozitare sau expunere, tot cu sistem de prindere in perete.
     Balconul poate deveni si o prelungire a apartamentului dumneavoastra, in completarea camerei in care este amplasat.  Astfel puteti folosi acest spatiu marind suprafata camerei. Design-ul va fi cel ales pentru incaperea  respectiva. 
(sursa: clujconstruct.ro)
...................................................... ................................................................................
7. Combinatii de culori pentru decorarea casei    Combinatii de culori pentru decorarea casei
    Alegerea culorii pentru peretii casei dumneavoastra este una dintre cele mai importante decizii in ceea ce priveste decorarea casei. Culorile, desi nu ne dam seama, ne influienteaza foarte mult starea de spirit. Astfel, se stie ca albul linisteste, rosul dinamizeaza, albastrul este rece, iar galbenul stimuleaza activitatea cerebrala, insa pe langa culori mai exista si nuante ale acestora care nu au aceleasi caracteristici. Trebuie luat in calcul si lumina naturala care poate sa influienteze intensitatea culorii, dar si cea artificiala. De asemenea, nu este neaparat sa vopsim peretii intr-o singura culoare, putem gasi combinatii de culori sau chiar unul din pereti sa fie diferit de ceilalti, de exemplu.
    Puteti alege o vopsea lavabila sau superlavabila, acestea fiind pe baza de rasini acrilice, rezistenta la spalari repetate si se aplica fie cu bidineaua sau trafaletele, fie cu buretele. Vopseaua mata este indicata pentru peretii cu defecte ale zidariei,  insa cele lucioase se curata mai usor, doar ca, acestea din urma, nu se potrivesc zonelor cu trafic intens (bucatarie, baie) si scot in prim plan imperfectiunile.
    Este important sa alegi culoarea in functie de personalitatea ta:

Galben - perfectiune, reverie, mandrie
Verde - echilibru, prietenos, etic
Verde-albastrui - sensibil, emotiv
Albastru - precaut, conservator, de incredere, loial
Purpuriu - politicos, ego-centrism
Lavanda - civilizat, sociabil
Maron - conservator, persoana pe care te poti baza
Rosu - dinamic, agresiv, impulsiv 
Rosu inchis - puternic si ambitios
Roz - romantism si caldura
Portocaliu - aventuros, fermecator
Alb - simplitate

Gri - prevazator
Negru - sofisticat, misterios 

     Totusi culoarea trebuie aleasa in functie de mai multi factori: in functie de personalitatea dumneavoastra, ceea ce am discutat mai sus, dar si in functie de destinatia camerei.

     
Intrarea si holul     In aceasta zona a locuintei, nunata peretilor trebuie sa denote ospitalitate si poate fi in acelasi ton cu exteriorul casei.

     
Living-ul     In sufragerie vei sta cu cei care te viziteaza, asa ca de obicei, sufrageria este o incapere mai formala. Puteti opta fie pentru stilul traditional sau pentru cel modern, atmosfera trebuie sa fie placuta si confortabila. In living se poate utiliza orice culoare, numai sa fie in concordanta cu mobilierul ales.

    
Bucataria     Puteti folosi aproape toate culorile pentru amenajarea bucatariei, pentru ca de obicei mobilierul este din lemn vopsit alb sau natur, insa trebuie evitate culori ca albastrul, rozul si portocaliul.

    
Dormitorul     Una dintre zonele cele mai importante ale casei dumneavoastra este dormitorul, pentru ca aici va veti odihni si relaxa dupa o lunga zi la birou, iar alegerea culorii tine mai mult de preferintele personale ale fiecaruia, decat de influenta pe care o are culoarea respectiva. Totusi, culorile trebuie sa formeze un tot unitar, asa ca armonizati culoarea peretilor cu cea a asternuturilor. Puteti alege verdele, ca si culoare predominanta in dormitor, mai ales ca este o culoare relaxanta. De asemenea, puteti alege rosul, o culoare menita sa energizeze, albastru sau roz.

    
Camera copiilor     Culorile pentru un copil sunt foarte importante pentru ca ii pot face creativi, sa-si dezvolte imaginatia, sau ii pot calma, pe cand altele ii pot face mai agitati si nervosi. Prin urmare, zugraviti camera in culori vesele cum este purpuriul, de exemplu, care are puterea de a stimula activitatea intelectuala, verdele sau rozul, fiind culori relaxante. Nu folositi culori inchise cum este albastrul, negrul, rosul sau chiar albul stralucitor.

    
Baia     Si in baie puteti vopsi peretii in orice culoare, numai sa tineti cont de atmosfera pe care o creati sa nu fie apasatoare, ci relaxanta. Puteti folosi pentru baie nuante de maro, albastru, verde.

     
Combinatii de culori elegante si moderne     Ce va ramane tot timpul la moda este combinatia de negru si alb, care confera spatiului eleganta, asta insa daca este facuta cu anumite limite pentru ca daca, de exemplu, folositi prea mult negru s-ar putea sa dati camerei dumneavoastra o tenta de straniu. Albul da senzatie de curat iar negrul de stilat. Puteti folosi combinatia de culori atat in cazul peretilor cat si in ceea ce priveste pardoselile care pot fi in carouri alb-negre, mochetele sau covoarele pot avea forme geometrice abstractizate in aceleasi nunate, mobila neagra in contrast cu peretii albi si draperii  in  dungi negre pe un perete rosu. Trebuie luat in calcul si accesoriile care intregesc o camera cum ar fi tablouri moderne cu rame negre, lenjerii de pat, cuverturi, corpuri de iluminat, toate de culoare neagra.
     O alta combinatie moderna si relaxanta este cea dintre albastru si alb. Este o combinatie senina ce ne duce cu gandul la natura, la un cer senin de vara, pe plaja la mare. Se incadreaza perfect in camera copiilor considerata drept tema nautica. Era mult folosita si in Franta secolelor trecute. Puteti vopsi peretii in nuante de albastru pal cu alb, in care mobila este de culoare alba sau crem, perdelele albe, iar draperiile in bleumarin, lenjeria de pat poate fi in degrade albastru-alb imitand undele apei, accesorii marine,  flori albe.
     Puteti folosi culorile rosu si alb, combinatie ce se intalneste mai des in design-ul hotelurilor, dar si in locuinte. Daca alegeti sa vopsiti peretii in rosu inchis, aveti nevoie de un contrast cu mobila alba si lenjeria alba. Puteti adauga desene cu fructe rosii pe lenjerie, mocheta si in accesoriile ce se regasesc in camera respectiva, iar mobila poate fi neagra, pentru un contrast mai accentuat. La aceasta combinatie se pot adauga si culori cum sunt albastrul si rozul.
     Pentru relaxare si prospetime puteti folosi verdele in combinatie cu albul. Puteti achzitiona o lenjerie de pat, cat si pentru draperii, cu imprimeuri de frunze si ferigi. Aplicati vopsea in tonuri de verde pal, iar in restul camerei, pentru mobilier, lenjerie, perdele sau draperii, puteti folosi albul.  Se pot utiliza si nuante de verde galbui sau verde albastrui.
     Daca doriti o camera primitoare, plina de caldura, puteti alege combinatia dintre maro si alb. Daca va hotarati sa vopsiti peretii de culoare maro inchis, veti crea impresia de cabana de munte sau puteti alege albul pentru pereti si maroul pentru mobila. Aceasta combinatie necesita mai mult alb pentru crearea unui echilibru intre nuante inchise si deschise. Puteti totusi sa folositi bejul in locul maroului inchis sau o combinatie intre cele doua.
     O regula stiuta de catre toti designerii este faptul ca nuantele pale se vor asorta tot timpul cu albul. Aceasta combinatie ii va conferi casei dumneavoastra sensatia de mai mult spatiu si luminozitate.
     Puteti alege combinatii de alb cu tonuri puternice cum este portocaliul in combinatie cu albul sau de ce nu portocaliul cu albastru sau maro, o combinatie reusita pentru camera copiilor.  Amestecul intre albul peretilor si cel al mobilei ai al accesoriilor va fi mereu in trend. 
(sursa: clujconstruct.ro)
......................................................................................................................................
8. Gresia si faianta     Gresia si faianta au un efect scontat, atat in ceea ce priveste estetica, cat si din punctul de vedere al unei gospodine pentru ca se curata foarte usor. Se folosesc cu precadere in camera de baie si in bucatarie, uneori chiar si pe holuri, mai ales ca in zilele noastre nu mai e un lux sa-ti permiti acest lucru.
     Trebuie sa combinam utilul cu ce este in trend, astfel la moda este considerata gresia mata si faianta cu placi dreptunghiulare, in diferite culori in functie de camera pe care trebuie sa o amenajezi. In ceea ce priveste culoare baii, se merge mai mult marine, cum este albastrul, verdele sau griul, iar bejul, portocaliul, si galbenul in bucatarii. De asemenea nu este obligatoriu ca toata baia sa fie intr-o singura culoare, poti sa te joci cu culori intense sau combinatii de doua-trei placi de nuante diferite, cum ar fi in bucatarie jocuri de sah. De altfel, se folosesc si placute inguste:  brauri sau borduri, dand o eleganta aparte incaperii. La achizitionarea gresiei si faiantei trebuie sa ai in vedere un surplus de materiale pentru ca tot timpul va fi nevoie, indiferent ca ai masurat camera si stii exact de ce cantitate ai nevoie.  Pe langa achizitionarea faiantei si gresiei, trebuie sa investesti si in produsele complementare cum ar fi adezivi, ciment, nisip, ipsos (nu depaseste 10 kilograme), iar chitul 1-2 cutii de cate 5 kg. Pot aparea si alte probleme cum ar fi cazul in care iei o gresie mai inalta cu cativa centimetri, atunci va trebui sa chemi pe cineva care sa "scurteze" usile.
     Gresia si faianta trebuie sa reziste la principalii agenti chimici, la modificarile termice, sa aiba rezistenta mecanica (la loviri, greutati), a absorbtia apei.  Gresia portelanata, folosita, cu precadere, in placarile exterioare, are o rezistenta foarte mare la factorii mecanici si atmosferici, precum si rezista la abraziuni si alunecari. Un alt tip, semigresia, imbina calita tile de baza ale gresiei si faiantei (rezistenta mecanica si la absorbtia apei); poate fi folosita atat pentru placari verticale, cat si pentru cele orizontale, ceea ce da uniformitate incaperii. In alegerea gresiei si faiantei trebuie sa se respecte marimea standard a modelului , precum si calitatea (I, a II-a, a III-a).
     Incredibil, dar adevarat materialele romanesti sunt preferate pentru placarile interioare, mai ales pentru spatii mici,deoarece placile straine importate au dimensiuni foarte mari, nefiind portivite pentru suprafete reduse, de cativa metri patrati.  Un al doilea motiv este si faptul ca pretul este mult mai mic in comparatie cu materialele straine care sunt de doua sau chiar de trei ori mai scumpe decat cele romanesti.
     Materialele straine sunt preferate insa de catre executantii lucrarilor, deoarece acestea respecta dimensiunile modelului standard, mai ales ca abaterile de mai mult de 5 mm ale unei laturi a placii pot strica aspectul.  Problema materialelor romanesti este ca au prea multe defecte, chiar si pentru calitatea a III-a, desi acest lucru depinde de producator. Sunt si producatori romani ale caror produse nu prezinta defecte de acest tip.
     Adezivul este ales dupa tipul placarii (placare pentru interior sau exterior), astfel incat sa se evite desprinderea placilor si este realizat din combinatia intre aracet si ciment. 
(sursa: clujconstruct.ro) 
......................................................................................................................................
9. Gradina mea
     Ai deja teren in jurul casei si ai dori sa il valorifici prin amenajarea unei gradini, o mica oaza de verdeata, refugiul tau de sters si agitatie. Dar fara cateva informatii iti va fi greu sa ajungi la rezultatul asteptat.
     In primul rand trebuie sa-ti setezi obiectivul, acela ca aceasta gradina trebuie sa aiba aspectul unui peisaj natural. In al doilea rand, gradina impreuna cu casa trebuie sa formeze un tot unitar, iar daca locuinta nu arata bine incercati sa remediati acest lucru, macar prin schimbarea culorii peretilor casei care ar putea sa aduca o mare schimbare aspectului exterior. Centrul gradinii trebuie sa fie deschis.
     Gradina trebuie sa aiba un aspect natural.  Frumusetea ei este data de gazon si florile pe care le folosim, iar pe langa asta putem da un plus de prospetime gradinii prin diferite accesorii cum ar fi fantanile arteziene, pitici de gradina si altele. Florile adauga culoare si varietate gradinii, de aceea este indicat ca acestea sa fie asezate la marginea gradinii, iar centrul poate fi loc de joaca pentru copii, de exemplu.

     Amenajarea gradinii
Nivelarea pamantului - se face toamna, inainte de sezonul ploios, iar apoi este lasat asa pana la primavara. Iar daca se doreste o zona mai inalta, sub forma de damb, este bine sa fie asezata la marginea gradinii.
Terasarea - exista locuri, pe terenul pe care se doreste sa fie transformat in gradina, in care inclinatia este foarte vizibila, astfel acesta necesita terasarea pamantului pentru a obtine sectiuni mai plane. Amplasarea terasei se realizeaza langa casa sau in prelungirea ei, astfel incat peluza sa aiba mai mult spatiu.
Liniile de marcatie - se pastreaza un contur atunci cand se planteaza florile, iar daca se doreste o suprafata a gazonului mai mare atunci nu este indicata demarcatia.
Aleile gradinii
    Daca aveti o gradina mare, merita sa aveti mai mult decat o alee sau doua, insa pentru un spatiu mic este indicat sa va incadrati maxim in doua alei, altfel design-ul ar fi unul incarcat si fara sclipire. Pentru aleea ce duce spre garaj trebuie tinut cont de sistemul de scurgere a apei, astfel incat sa nu se forma baltoace inestetice.
     Este indicat ca in amenajarea aleilor sa fie folosite materiale de constructii cum sunt cimentul si pavajul cu dale. Pietrisul si zgura, precum si alte materiale de acest gen nu sunt indicate, deoarece nu  sunt bune pe vreme foarte uscata sau umeda.
Straturile de flori
     In primul rand, alegeti plantele astfel incat incepand cu primavara timpurie si pana toamna tarziu sa aveti flori. Apoi trebuie sa stiti ca plantele si gazonul se pun in paralel, deoarece plantele de bordura se planteaza dupa formarea gazonului. Mai intai se niveleaza pamantul, se delimiteaza zonele cu bete si apoi urmeaza plantarea gazonului si a florile. In ceea ce priveste plantarea copacilor, cea mai eficienta perioada este toamna, deoarece trunchiul e crescut destul iar pamantul are o conditie perfecta pentru drenaj, insa se poate derula si pe perioada primaverii.
     Pentru un efect plin de prospetime si verdeata puteti sa adaugati si tufisuri in gradina dumneavoastra. Acestea se planteaza in lateralul casei, la intervale foarte mici intre ele.
Gazonul
    Aceasta este o etapa foarte grea din amenajarea gradinii mult visate, deoarece este nevoie de multa grija in alegerea tipului de gazon si in pregatirea pamantului, pentru ca odata plantat, nivelul si conturul lui nu mai trebuie schimbat, astfel incat sa poata dura mai mult timp. Pamantul trebuie udat si arat, astfel incat radacinile plantelor sa se infiga adanc.

     Sugestii pentru gradina din fata casei:
     Daca acoperisul casei are culoarea gri, iar obloanele sunt din lemn, atunci casa poate fi pusa in evidenta printr-un gard viu si de un gazon spatios.  Se vor folosi plante ce fac flori, asezate pe marginea aleii de caramida. De asemenea, puteti adauga si statui  pentru un aspect mai elegant.
     Puteti alege sa va imbracati casa cu iedera, insa ferestrele trebuie lasate libere, iar in gradina plantati multe tufe de flori colorate.
     Daca aveti o casa cu peretii exteriori vopsiti in alb, atunci este indicat sa combinati elemente din natura cu altele artificiale. Prin urmare, puteti aseza bolovani colorati pentru a servic ca si trepte, iar printre ei sa plantati flori colorate. Puteti folosi . de asemenea, lemn, piatra, alte plante sau o combinatie a acestora.
     Daca nu dispuneti de o gradina mare, folositi numai gazonul, iar la capatul acestuia, pe alee sau la ferestre, puteti planta  flori si tufe ornamentale sau le puteti amplasa in ghivece. Pentru a delimita gradina din fata acsei de exterior, puteti folosi un gard mic alb, tip englezesc, iar langa acesta, in exterior, plantati flori colorate, de exemplu o combinatie intre galben si mov. 
(sursa: clujconstruct.ro)
......................................................................................................................................
10. Tapetul la mare cautare
     Pana anul acesta tapetul era evitat de multi din cauza faptului ca era dificil de pus si sa nu mai zic ce greu era de scos de pe perete. Insa, datorita imbunatatirilor tehnologiilor de fabricatie, a revenit in trend.

    Tipuri de tapet     Pentru a avea o camera deosebita, dar si un tapet de calitate, va vom prezenta in continuare care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de tapet:
Tapetul din hartie, semilavabil sau lavabil, este cel mai des utilizat, deoarece costurile amenajarii peretilor cu un astfel de tapet este scazut, dar in acelasi timp este slab calitativ. Acesta nu lasa peretele sa respire, ceea ce poate duce la aparitia igrasiei si mucegaiului si nici nu se poate curata usor fara riscul de a-l degrada iremediabil.
Tapetul de vinil poate fi folosit in orice tip de camera, chiar si pentru bai, fiind usor de curatat cu apa si detergent.
Tapetul din fibre naturale, spre deosebire de celelalte lasa peretii sa respire, dar are dezavantajul ca nu poate fi folosit pentru incaperi cu umiditate ridicata, deoarece se degradeaza in prezenta vaporilor de apa.
Tapetul de matase este cel mai scump, dar si pretentios.

    Alegerea tapetului     Alegeti tapetul in functie de camera pe care o veti decora, adica daca aveti o camera mica trebuie sa dati senzatia de spatiu, deci alegeti un tapet fara imprimeuri si in culoare deschisa. Tapetele colorate le puteti folosi intr-o camera spatioasa.
     Daca vreti sa decorati o camera indreptata spre sud, tapetul trebuie sa fie in nuante pale (albastru, albastru deschis sau verde). Pentru o camera cu vedere spre nord, care este fara indoiala ,ai intunecoasa, puteti compensa acest dezavantaj cu alegerea unor nuante calde pentru tapet cum ar fi culoarea lamaiei, portocaliul sau bejul.

     Trucuri in alegerea tapetului      Majoritatea ne confruntam cu lipsa spatiului in locuinta noastra, din cauza tendintei constructorilor de a inalta locuinte mici, dar multe, pentru a compensa cererea tot mai mare. Pentru aceasta problema exista cateva trucuri de a da locuintei tale impresia unei locuinte mai spatioase prin design-ul interior.
folositi tapet cu desene mici sau unul intr-o culoare pastelata, fara model;
puteti lipii un tapet in nuante pale cum ar fi tonuri de verde, bleu sau argintiu;
pentru peretele opus ferestrei folositi un tapet cu modele de dimensiuni mari;
nu este obligatoriu sa aplicati tapetul pe toti cei patru pereti, ci puteti alege ca un perete sa fie in culori care nu ies in evidenta (albastru calm sau verde-albastru), iar pentru ceilalti pereti puteti folosi nuante mai deschise;
puteti aplica chiar si pe tavan un tapet cu modele in linii lungi.
pentru cei care locuiesc la casa si au norocul sa aiba camere mari puteti folosi multa culoare si diferite modele de tapet, cu imprimeuri, cu modele florale.
puteti aplica un tapet bogat in nuante calde si reci;
folositi tapet cu modele mari sau in linii trasate in diagonala;
daca se potriveste cu mobilierul puteti alege un tapet cu dungi verticale.

     Pentru camerele inguste, cu peretii prea inalti, puteti folosi diverse trucuri:
- tapetul sa aiba dungi orizontale;
- pentru peretii laterali folositi un tapet in culori calde, iar pentru cei transversali tapet in tonuri reci;
- aplicati un tapet de culoare diferita pentru unul dintre pereti, fata de ceilalti.
     Daca incaperea arata ca o cutie de chibrituri si aveti nevoie sa dati impresia unui tavan mai inalt, iata cateva sfaturi:
- folositi tapet cu dungi verticale;
- tavanul va parea mai inalt daca tapetul este aplicat pana la tavan, fara margini;
- nuantele luminoase sunt preferate in acest caz pentru tavan.
     Ca tavanul sa para mai jos:
- peretii vor fi acoperiti cu tapet pana la intersectia acestora cu tavanul, folosind margini la tavan;
- o alta solutie este sa alegeti un tapet al carui modele nu ajung la tavan;
- aplica pe tavan o culoare mai inchisa fata de pereti separand-i printr-o margine;
- in ceea ce priveste peretii puteti folosi un tapet cu linii orizontale.
     Pentru a acoperi denivelarile si grinzile din cladirile mai vechi, aplicati un tapet colorat cu modele mici.

    Aplica singur tapetul pe pereti     Pentru inceput va trebui sa pregatesti uneltele necesare aplicarii tapetului pe pereti:
perie folosita la tapet
creion
fir cu plumb
rigla
nivela cu bula
foarfece
cutter
    Dupa acest pas urmeaza aplicarea efectiva a tapetului parcurgand mai multe etape:    - Pregatirea peretilor - trebuie sa fie curatati, uscati si fara gauri. Intrerupatoarele si aplicele sau lustrele trebuie scoase si adaugata dupa terminarea procedeului, de asemenea, se scot si cuiele.
- Tapetul va fi aplicat cu ajutorul adezivului - fiecarui tip de tapet ii corespunde un adeziv special conceput, utilizat  conform instructiunilor de folosire.
- Aplicarea fasie cu fasie a tapetului -  Prima fasie se aplica incepand din zona ferestrei, avand grija sa se lipeasca bine, astfel incat sa nu apara bule datorate fasiei ce nu a fost bine intinsa. Pentru a va usura munca trasati o linie verticala, cu ajutorul unui fir de plumb, la aproximativ 50 cm de fereastra, peste aceasta aplicandu-se prima fasie de tapet.  Daca aceasta este prima data cand puneti tapet este bine sa alegeti un tapet fara racordari, pentru care nu este necesara potrivirea dupa un anumit model.
- Fasiile trebuie decupate. Este bine sa faci acest lucru pentru a nu risca sa se usuce adezivul aplicat deja pe pereti. Calculul pe care il vei face in ceea ce priveste lungimea tapetului este unul orientativ, deoarece pe parcurs vor fi necesare unele ajustari, asa ca adauga un plus de 5 cm sus si jos. Fasiile de tapet se aplica in acelasi sens, iar pentru a-ti usura munca este bine sa numerotezi cu un creion fasiile pe dos, in ordinea aplicarii.
     Urmeaza partea cea mai grea si anume lipirea tapetului pe perete. In primul rand ia prima fasie si aseaz-o pe o masa suficient de lata, apoi se aplica adezivul cu o pensula pe jumatate din fasie. Partea unsa cu adeziv este indoita peste cea fara, se asteapta intre 5 si 15 min, dupa cat de gros este tapetul.  Tapetul trebuie aplicat de sus in jos cu o perie special conceputa pentru un astfel de procedeu. A doua fasie pe care o aplici trebuie sa langa prima, in acelasi mod, avand grija ca alaturarea sa fie perfecta.  Excesul de adeziv se sterge imediat cu un burete.

     Dificultati intampinate in aplicarea fasiilor de tapet     Este dificil, mai ales pentru un incepator sa treci prin spatele unei tevi asa ca poti sa indoi marginea fasiei pe inaltime, iar apoi tapetul se va indoi printr-o taietura orizontala, iar cu un spaclu o poti indrepta pe perete.
     Aplicarea tapetului in spatele unui calorifer - aseaza fasia cu adeziv acolo unde incepe caloriferul, iar apoi pune pe fasie un tub de carton in care este introdusa o coada de matura si trage in acelasi timp si coada de matura si fasia de tapet, pana jos.
     Bordurile se adauga pentru a evidentia tapetul si se aplica dupa ce s-a terminat de lipit tapetul.

     In cazul in care vrei sa schimbi tapetul vechi cu altul nou retine urmatoarele lucruri:- Pentru a dezlipi tapetul vechi, nu trebuie sa il harscaiesti pana ajungi la glet.
- Lipiciul folosit la tapetul vechi va ramane pe perete, iar pentru cel nou sefoloseste un alt adeziv. 
(sursa: clujconstruct.ro)
......................................................................................................................................
11. Despre construirea unei case       
       Aspecte generale la construirea unei case 

     Toti ne dorim o casa, cat mai frumoasa, cat mai functionala. Pentru a reusi realizarea ei trebuie sa fim foarte atenti la detalii, inca de la proiect. in continuare am prezentat sumar mai multe aspecte de care speram sa tineti cont atunci cand va realizati o casa, de ce nu - casa visurilor.

    1. Despre Teren.      (Daca il aveti deja, puteti trece peste aceasta rubrica.)
     Terenul este o componenta foarte importanta a demersului. El poate salva sau strica in mare masura bucuria vietii la curte. Un loc pitoresc, o padure, un rau, o silueta de deal sau munte va aduce gratuit un permanent tablou natural si frumos. Va veti simti mai aproape de natura, de energiile sanatoase. O usoara panta poate da o perspectiva frumoasa spre casa, poate permite o amenajare terasata binevenita. Un teren plat poate fi completat cu o amenajare acvatica si/sau o gradina japoneza.
     Inainte de achizitie, aveti in vedere si urmatoarele:
intravilan/extravilan  nu se poate construi decat pe un teren cu regim intravilan; se poate trece un teren din extravilan in intravilan;
accesul e de dorit sa fie facil, cu drumuri cat mai bune, sa aiba trotuare (cat mai generoase), sa aiba santuri pentru scurgerea apei;
recomandam o parcela de minim 300 - 500 mp, de forma curata, patrata sau dreptunghiulara, cu o deschidere la strada de 10-15 m;
ar fi bine sa existe deja ceva copaci, pentru pastrare nu pentru taiere;
utilitati (apa, canal, gaz, curent); e bine sa le aveti la poarta, altfel vor fi cheltuieli in plus:
atentie la structura terenului; pentru a fi siguri e nevoie de un studiu geotehnic;
atentie la riscuri de alunecari de teren, inundatii, poluare, stalpi de inalta tensiune etc.;
atentie la vecini;
atentie la nivelul infractionalitatii din zona;
aveti in vedere distantele fata de: servici, scoala, gradinita, policlinica, posta, politie, supermarket, zona culturala, biserica, etc. (dupa caz);
poate ar fi util de stiut istoricul locului;
atentie la acte, atunci cand il achizitionati;
dupa achizitie, primul lucru ce trebuie facut este un gard.

    2. Despre pregatirea pentru construirea casei.      In acest moment puteti sa va faceti un calcul financiar. O casa la cheie costa, functie de finisaje intre 200 - 300 euro/mp. Se poate si mai scump. Daca nu aveti bani suficienti pentru a merge mai departe opriti-va si mai strangeti, sau faceti un credit. E de dorit sa reusiti construirea casei in cursul aceluiasi an. Daca sunteti nerabdator puteti incepe toamna cu fundatia (ea poate sta peste iarna). incercati sa nu va prinda ploile de toamna fara acoperisul pus.

     Certificatul de urbanism.
    E momentul unei vizite la primarie, eventual se obtine certificatul de urbanism (contra unei taxe). Atentie! Nu e necesar a fi proprietar pe teren sau pe imobil pentru a putea cere acest act. Certificatul e util pentru a sti care sunt limitarile impuse de autoritati (regim juridic, economic si tehnic, regim de inaltime, retrageri de la perimetru, fata de vecinatati, evitarea anumitor retele subterane etc). Totodata veti sti lista avizelor si acordurilor necesare in vederea autorizarii lucrarilor de construire. Atentie! Certificatul are valabilitate limitata (6-24 luni, dupa caz);

     Arhitectul.
     Cu sau fara certificat acum puteti contacta un arhitect. El va intocmi, semna si stampila proiectul (proiectele) dar, in primul rand va avea rabdarea sa va asculte, sa va retuseze optiunile, cu argumente convingatoare, sa dea forma viselor dvs si familiei. Arhitectul nu trebuie sa faca o casa pentru el ci pentru cine va locui acolo, adica, pentru dvs.

     Proiectul.
     Aici enumeram cateva aspecte pe care sa le aveti in vedere, eventual sa le discutati cu arhitectul:
tineti cont de conditiile climaterice ale zonei: temperaturi, vant, soare, ploi;
evitati o casa foarte mare. Ea va costa mult, se va intretine (incalzire, curent, curatenie, mobilier) greu si scump. Nu faceti o casa de sapte oameni in care stau trei. Nu faceti o casa foarte inalta. Orice nivel presupune scari de urcat (scari, care o data cu varsta se urca mai greu). O casa prea mare te apropie mai degraba de oras. Incercati sa nu obturati cerul cu ziduri.
accesul spre casa sa fie facil si placut (aici amenajarea gradinii va face diferenta);
ganditi-va daca faceti garaj sub casa sau va fi o constructie separata;
beciul e foarte util dar, presupune o fundatie mai scumpa;
veranda, trebuie sa fie generoasa daca nu mare, si, partial sau toatal acoperita;
holul, si el trebuie sa fie generos, nu ca la bloc;
insistati pe o circulatie fireasca, simpla, fara multe holuri;
nu neglijati depozitarile, debarale, camara;
bucataria, trebuie sa fie destul de mare, luminoasa, sa aiba camara, sa aiba legatura directa cu dinningul si/sau cu o terasa exterioara, unde se poate afla gratarul;
camera de zi, nu trebuie neaparat sa fie foarte mare, cat sa fie cocheta, patratoasa sau dreptunghiulara ca forma, ospitaliera, luminoasa, cu geamuri mari, calduroasa. Recomadam chemineul si incalzirea prin pardoseala;
nu recomandam barul cu scaune decat in livinguri foarte mari. Un bar ca de “bloc”, inghesuit intr-un colt, cu doua scaune negre, comune, ca la un bar public nu e o idee prea buna;
dormitoarele, de dorit sa aiba dulapuri inzidite; cel matrimonial ar fi bine sa aiba baia lui, eventual dressing;
incercati sa valorificati podul print-un etaj mansardat;
e de dorit o casa care sa aiba un consum energetic mic;
e timpul sa ganditi ecologic. Privind spre viitor poate n-ar fi rau sa va orientati spre solutii alternative pentru incalzire, energie electrica etc.
     Arhitectul impreuna cu alti specialisti va elabora, semna si stampila un proiect tehnic. Proiectul tehnic al casei este un document complex ce cuprinde: planurile generale, proiectul de arhitectura, proiectul de structuri, proiectele de instalatii (sanitare, electrice, de incalzire, ventilatie etc, dupa caz), amplasarea mobilierului, finisajele, tabloul de tamplarie. De asemenea el trebuie sa mai contina: graficul de realizare a investitiei, caietele de sarcini, descrierea sumara a lucrarilor, listele de lucrari etc. Anumite piese pot fi terminate si dupa obtinerea autorizatiei de construire. E de dorit ca proiectarea sa fie facuta de o singura firma.

     Autorizatia de construire. 
     Este actul absolut necesar pentru inceperea oricarei constructii. Ea se obtine de la primarie, directia urbanism. Pentru obtinerea ei se plateste o taxa si se depune un dosar cu proiecte si avize. Se mai adauga: un formular tip completat, certificatul de urbanism (copie), actul de proprietate asupra terenului (in copie legalizata). Cea mai importanta piesa a dosarului este Proiectul Tehnic, intocmit de proiectant. Acesta este supus diverselor avizari (cele specificate in Certificatul de Urbanism).
     Autorizatia de construire se elibereaza solicitantului, direct sau prin posta, in termen de maxim 30 zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete.
     Valabilitatea ei este de maxim 12 luni. Ea se poate prelungi cu inca 12 luni printr-o solicitare pe care trebuie sa o faceti cu cel putin 15 zile inaintea expirarii primei autorizatii.

     3. Despre santier.       Incepe “circul”. Constructia o puteti face in regie propie sau cu o firma specializata. Prima varianta presupune sa fiti cat de cat de profesie sau sa cunoasteti ce inseamna a construi. Trebuie sa fiti priceput si foarte organizat. De asemenea va trebui sa fiti foarte atent cu cine faceti lucrarile. Gradul de neseriozitate e cam mare in aceasta ocupatie. Noi recomandam varianta a doua adica sa apelati la o firma. Nu ezitati sa va consultati cu cineva ce a trecut prin asta. Daca nu aveti timp sa supravegheati sau nu va pricepeti, recomandam angajarea unui diriginte de santier, de incredere. inca de la inceput deschideti cartea tehnica a constructiei in care sa tineti evidenta tuturor actelor, cheltuielilor, problemelor. Aceasta carte se va inchide la receptia finala a lucrarilor. Cartea tehnica va insoti constructia si dupa terminarea cladirii. Ulterior, aici vor fi trecute toate lucrarile de renovare, modificare etc.
     Despre santier se poate scrie o carte intreaga. Noi nu facem asta aici. Speram sa construiti la un pret rezonabil o casa solida, comoda, calduroasa si frumoasa. Fiti exigent cu calitatea lucrarilor si finisajelor. Nu ezitati sa investiti in pereti mai bine protejati termic. La recomandarile constructorului puteti folosi tehnologii noi si destepte. in timp aceste investitii se vor intoarce sub forma de economii. Nu treceti la modificari fara acordul arhitectului.
     Esecul in pregatire duce la pregatirea pentru esec.

    4. Amenajarea interioara.      Incepe inca din stadiul de proiect tehnic. inca de pe atunci trebuie sa vizualizati dispunerea mobilierului, functionalitatea lui. Aici arhitectul ar trebui sa va ajute cu imagini tridimensionale cat mai convingatoare. Recomandam un proiect dedicat amenajarii interioare. O amenajare reusita nu se poate face fara proiect. Apoi, pe masura aplicarii finisajelor, interveniti dupa caz pentru a va apropia cat mai mult de ceea ce v-ati dorit. Fiti in permanenta cu gandul la produsul finit oi modificati daca e cazul pana nu e prea tarziu.
     Presupunand ca si finisajele s-au facut cum trebuie, am ajuns la mobilier. Noi recomandam mobilierul la comanda, care sa pice la fix. Canapeaua, fotoliile, aparatura se vor cumpara. Oferta e generoasa. La comanda s-ar lucra bucataria, dormitoarele, diversele corpuri etc.
     Atentie la accesorii. Ele pot salva sau strica situatia. Livingul e cea mai importanta camera. Tratati-o ca atare. Asta nu inseamna ca vom neglija bucataria sau dormitoarele.
     E bine sa tintiti intr-un stil si sa fiti fidel lui. O casa se poate amenaja in multe feluri. Alegeti-l pe cel ce va reprezinta, cel in care va simtiti cel mai bine.
     5. Amenajarea exterioara.
     Fara ea treaba nu este terminata. Asa ca nu o neglijati. O gradina cocheta, ingrijita, cu alei dragute, cu ceva mobilier adecvat, cu lampadare bine alese, plus cateva accesorii de exterior este tot ce va trebuie.  Poate n-ar fi rau sa consultati un arhitect peisagist. Merita. Asta inca de la inceput. in paralel cu constructia puteti planta copacii, sau puteti lucra la terasament. Mai apoi puteti sa optati pentru o gradina japoneza, sau pentru un mic iaz, de ce nu, cu pesti (apa trebuie sa aiba o anumita adancime pentru a rezista inghetului). Poate doriti mult gazon. Un gazon este frumos daca este tuns. Iarba creste destul de repede. Daca aveti o suprafata mare o sa vi se para incomod sa o tundeti prea des. Poate va orientati spre niste arbusti care cel mult ar putea fi “coafati” o data pe an. Luati o decizie. in acest moment exista pe piata carti si reviste foarte bine documentate, foarte frumos ilustrate, pe tema gradinilor. Nu ezitati sa le consultati.
     Poate va doriti o piscina. De ce nu. tineti cont de climatul local. Poate trebuie sa o acoperiti si sa o incalziti pentru a va bucura de ea. Documentati-va cum e cu intretinerea, sau cu conservarea pe timp de iarna. Poate mai degraba va faceti un teren de tenis sau de baschet. (sursa: icase.ro

......................................................................................................................................
12. Cat de greu se obtine autorizatia de constructie?  
      În plina dezvoltare a pietei imobiliare, autoritatile romane nu au înteles înca nevoia simplificarii metodelor de obtinere a permiselor si autorizatiilor de constructie, a certificatelor de urbanism si altor asemenea acte necesare în vederea realizarii unei constructii. Toate aceste procedee pun piedici serioase atat investitorilor interesati de piata romaneasca, dar si persoanelor fizice care doresc, spre exemplu, sa îsi construiasca o casa.
    Regimul juridic al constructiilor implica anumite proceduri administrative care dureaza mult si, de cele mai multe ori, sunt solutionate prin "sfanta" spaga, din disperarea constructorilor de a reusi sa îsi termine planurile în timp util. Pasii care trebuie urmati pentru a obtine toate actele necesare sunt destul de complicati si adanc îngropati în birocratia autohtona. Sa începem de la cel mai important act de care un constructor are nevoie - Certificatul de Urbanism. Acest certificat prevede regimul tehnic si juridic al terenului si constructiei existente la data cererii, precum si cerinte de urbanism ce trebuie sa fie îndeplinite.

     Cum obtinem Certificatul de Urbanism?
     Certificatul de Urbanism este actul prin care autoritatile iau la cunostinta despre planurile constructorului de a dezvolta un imobil, si în principiu acorda dreptul de a construi... dar! Mai trebuie obtinute avize si de la regiile care au trasee în zona, vecini, Directia Monumentelor, în cazul în care se construieste în zone centrale ale oraselor vechi. Acest act este forma actuala prin care autoritatile încearca sa evite construirea haotica si eventual încearca prevenirea de accidente. Certificatul se elibereaza de catre Departamentul de Sitematizare si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariilor municipiilor, sectoarelor, comunelor. Pentru a putea obtine acest act sunt necesare: copii legalizate dupa titlul de proprietate, Certificatul de Rol, eliberat de Circa Financiara, fisa cadastrala a imobilului/terenului, planul de încadrare în zona pe scara 1:2000 cu marcarea zonei în care se situeaza investitia, planul de situatie cu numar de niveluri, dimensiuni generale, drumuri de acces si vecinatati. De asemenea, mai sunt necesare memorii de prezentare care trebuie sa cuprinda o descriere generala a viitorului imobil, proiect de concept, fotografii ale imobilului existent (daca este cazul), actele societatii investitoare (în cazul în care nu este o persoana fizica) si desfasurari ale fronturilor la strada pe o lungime de 50 m (foto sau desen). Terenurile agricole nu fac posibila depunerea de documentatii în vederea obtinerii de Autorizatii de Constructie. Totusi, pentru a putea realiza acest lucru, terenul (în întregime sau în parte) trebuie scos din circuitul agricol si transformat în regim de "curti constructii".

     Daca toate aceste acte sunt prezentate si investitorul nu va fugi descurajat de procedeul greoi, autoritatile vor elibera un acord pe principiu în legatura cu cerintele constructorului si vor stipula respectarea unor serii de restrictii, obtinerii unor documente si întocmirea unor documentatii (proiectul imobilului), ce vor trebui prezentate, în vederea eliberarii Autorizatiei de Constructie.

     Plimbare pe strada birocratiei
     Daca un investitor a reusit sa clarifice situatia juridica a terenului pe care urmeaza sa construiasca (presupune drumuri repetate la Directiile Cadastrale si sume de bani semnificative) si a obtinut Certificatul de Urbanism, poate demara procedurile pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Si pentru aceasta autorizatie, actele necesare formeaza o lista interminabila. Investitorul trebuie sa pregateasca un dosar care contine: o cerere tip si anexa completata integral, copie dupa Certificatul de Urbanism, act de proprietate, iar în cazul în care se construiesc balcoane, se solicita si titlul pentru terenul în indiviziune. Mai sunt necesare si avizele îndosariate în ordinea Certificatului de Urbanism, obtinute de la regii si institutii de stat (curent electric, regii de apa, transport, MApN, SRI etc.), proiectul imobilului si foaie de capat. De asemenea, trebuie întocmite memorii de arhitectura, memoriu de rezistenta (referat verificare si faze determinante), memorii instalatii (electrice, termice, canalizare), o evaluare a costului de constructie, planse desenate ale proiectului si detalii despre nivele, acoperis si toate fatadele, plus rezistenta fundatiei, vizata de un expert, când este cazul. Se vor întocmi doua dosare separate în care se vor regasi planurile ce vor avea cartuse stampilate de firma proiectanta în original si unde va fi trecut numele firmei proiectante cu numarul atribuit de Registrul Comertului. (sursa Curentul)
......................................................................................................................................

13. Termoizolatia casei asigura confort
     Termoizolatia este o parte esentiala a sistemului de incalzire si racire al casei. Creste nivelul de confort si reduce cheltuielile. In cazul unei case cu o termoizolatie bine pusa la punct, acestea pot fi reduse cu pana la 50%. Determinarea cantitatii necesare pentru termoizolatia unei case este cu siguranta o decizie economica. Izolarea termica trebuie realizata pe toate partile importante ale casei si, in functie de gradul “scurgerilor” de caldura, pentru fiecare in parte este recomandat un anumit nivel de termoizolatie. In cazul acoperisului, trebuie sa fie cat mai buna, la pereti putin mai mica, iar pentru pardoseli - cea mai mica.

     Grosimea si R-ul
     Pierderile de caldura sunt definite de valoarea R (rezistenta la transfer termic). De exemplu, cu cat R-ul este mai mare, cu atat calitatile termoizolante ale materialului sunt mai bune. De cele mai multe ori, unul de 4 cm gosime va avea R-ul de doua ori mai mare decat un altul de 2 cm. Asadar, grosimea este importanta. Acum cativa ani, aceste materiale erau de doua feluri: fibra din sticla si vata minerala. Ele au proprietati termoizolante similare si a devenit o practica obisnuita ca atunci cand se vorbeste despre capacitatile izolante sa se faca referire la grosime.
     In prezent, producatorii ofera o gama variata de optiuni, fiecare cu caracteristicile ei. Una din caracteristicile care trebuie studiate cu mare atentie este R-ul. Totusi, sunt multi producatori care ofera valoarea R a produsului deja montat, fapt ce duce la o inducere in eroare a cumparatorului.

     Reducerea ”migratiei”
     Caldura “migreaza” de la zonele calde catre cele reci. Termoizolatia ar trebui montata in locurile unde incercati sa reduceti “migrarea”. Desigur ca aceste locuri sunt reprezentate de peretii exteriori si tavan. Insa nu trebuie omisi peretii care despart camerele incalzite de cele neincalzite, cum ar fi garajul, demisolul sau camarile. Daca doriti sa mentineti un nivel de confort termic acceptabil la demisol, este suficient sa nu izolati podeaua. In cazul in care il folositi ocazional, este mai economic sa izolati podeaua si sa incalziti demisolul separat, doar atunci cand este nevoie.

     Probleme frecvente
     Cele doua mari probleme asociate cu termoizolatia unei case sunt: calitatea slaba a lucrarii si condensul. Incapacitatea de a taia si potrivi materialul termoizolant in toate spatiile unde vreti sa reduceti transferul de caldura va reduce eficienta intregii lucrari. Condensul poate fi prevenit! Atunci cand isi face aparitia in interiorul unui zid izolat termic (si nu numai), termoizolatia devine uda, materialele folosite la constructia casei incep sa cedeze si vopseaua de la exterior se exfoliaza. Ca sa evitati aceste “catastrofe” trebuie sa folositi un material care actioneaza ca o bariera de vapori, pentru a impiedica apa sa produca condens, intrand astfel in ziduri sau acoperis. (sursa: Andoria)
......................................................................................................................................

14. Hidroizolarea fundatiei - o necesitate! 
     Indiferent daca vorbim de o cladire rezidentiala sau de una comerciala, hidroizolarea fundatiei o protejeaza de fisurile provocate de infiltratiile de apa, diferentele termice, contractiile, locatie si multe altele. Ganditi-va la hidroizolarea fundatiei ca la o solutie pe termen lung care va protejeaza locuinta. Stiati ca peste 50% din casele nou construite au infiltratii la nivelul demisolului la nici 3 ani de la constructie? Si partea proasta este ca nu prea sunt acordate garantii pentru astfel de “neplaceri”, iar daca sunt acordate nu depasesc un an, cel mult doi...
     Imaginati-va ce s-ar putea intampla cu casa dumneavoastra daca nu i-ati acorda suficienta atentie izolatiei fundatiei! Nu numai ca pot aparea nenumarate probleme de tipul celor enumerate mai sus, dar in acelasi timp va scadea valoarea imobilului, va vor trebui alti bani sa remediati zonele deteriorate, veti pierde timp pretios, ca sa nu mai mentionam riscul de imbolnavire si chiar pericolele grave la care veti fi expusi.
     Care este solutia? - Sunt foarte multe produse pe piata destinate hidroizolarii fundatiilor, facand de multe ori ca alegerea sa nu fie tocmai una usoara. Cel mai important aspect este sa nu va zgarciti atunci cand vine vorba de calitate. Una dintre cele mai folosite si usor de montat metode pentru a va apara fundatia este aplicarea unei membrane din cauciuc lichid. Acest material din care este realizata hidroizolatia are aceeasi calitate ca si anvelopele de la rotile unui autoturism...
     Avantaje: Membranele de acest tip sunt usor de aplicat, se usuca repede si sunt aplicate la rece. Operatiunea o puteti realiza chiar dumneavoastra, folosind un pulverizator sau o mistrie. Dupa ce este aplicat pe suprafata peretelui, lichidul se transforma intr-o invelitoare cauciucata elastica si  capabila sa umple posibilele fisuri din peretii fundatiei, datorita flexibilitatii ei. Totodata, aceste sisteme au o garantie relativ mare, fiind astfel destul de rentabile. Daca vreti sa aveti parte de ce este mai bun, ar trebui sa optati pentru variantele non-toxice, ignifuge si care nu necesita pregatire inainte de aplicare.
     Dezavantaje: Sa nu uitam un aspect foarte important: riscul ca dvs. sa aplicati fara sa va dati seama un strat inconsistent. Dar sunt unele solutii care va ajuta prin culoarea pe care o capata in timpul aplicarii sa determinati “grosimea” exacta care trebuie aplicata. (sursa: Andoria)

......................................................................................................................................
15. Caramida sau BCA
     Ce alegeti dintre caramida si BCA! Inca de la inceput va sfatuim sa folositi numai materiale de calitate. Odata cu trecerea timpului va veti convinge ca banii nu vor fi cheltuiti in zadar si ca va veti recupera investitia. Ca si dumneavoastra, constructorii au interesul de a folosi materiale de cea mai buna calitate. Un bloc de caramida sau de BCA trebuie sa fie cat mai mare si cu suprafetele cat mai netede posibil. Din aceste caracteristici apar rapiditatea in executie si zidurile fara denivelari. Primele consecinte favorabile din punct de vedere financiar sunt un consum mai mic de mortar pentru imbinare si economie de material la tencuieli.

     Ventilatia si igrasia
     Caramida si BCA-ul pot crea o ventilatie naturala a camerelor si, totodata, o atmosfera sanatoasa pentru dumneavoastra. Veti beneficia de aerisire naturala fara pierderi mari de caldura, iar prin diminuarea umiditatii din aer va fi evitata aparitia mucegaiului. Pe de alta parte, aceasta calitate implica si un risc daca nu acordati atentia cuvenita depozitarii celor doua materiale, urmarind evitarea umezelii. In ambele cazuri, dar mai ales pentru BCA, porozitatea si canalele din interior au drept urmare absorbtia lichidelor. Apa, odata intrata in interiorul calupului, se va evapora foarte greu, provocand igrasie. De aceea, depozitarea acestora trebuie facuta in spatii inchise (hale, magazii etc), pe un suport din lemn si acoperite cu o prelata sau folie impermeabila.

     “Era” caramidei
     Caramida clasica este folosita de om inca de la inceputul “erei” ceramice, deoarece este un material rezistent la presiune si umiditate. Realizata din argila arsa, aceasta a fost dezvoltata in timp astfel incat in prezent avem la dispozitie o mare varietate de tipuri de blocuri ceramice, numite uneori termoblocuri sau caramida eficienta. Principiul consta in folosirea proprietatilor termoizolante ale aerului.
     Una dintre calitatile sale importante este intarirea structurii de rezistenta a cladirii. Caramida este mai grea decat BCA-ul, un metru cub cantarind 900 kg. Specialistii recomanda ca peretii exteriori din caramida sa fie realizati cu grosimea de 37,5 cm, obtinandu-se astfel o cladire solida, ferita de frig sau canicula. O grosime mai mare nu aduce beneficii demne de luat in seama. In plus, banii pe care ii economisiti pot fi utilizati pentru alte etape de santier. In cazul compartimentarilor interioare nu sunt necesare ziduri mai mari de 15-20 cm, insa atentie la izolarea fonica a camerelor. Probabil ca nu doriti sa auziti ce se intampla in camera de alaturi.

     BCA cu marimi standard
     BCA-ul a fost inventat in urma cu circa un secol si este fabricat din praf de calcar, nisip, apa si diferiti aditivi care ajuta la formarea golurilor de aer din interior. Acest material este un bun termoizolator, usor (un metru cub cantareste circa 700 de kg) si poate fi utilizat atat pentru zidurile exterioare, cat si pentru cele interioare.
     Spre deosebire de caramida, acesta nu are calitati portante. Arhitectii recomanda utilizarea BCA-ului doar pentru peretii ce nu suporta greutatea imobilului si daca structura de rezistenta este executata cu cadre din beton armat sau elemente metalice. Grosimea optima a zidurilor, potrivita pentru clima din tara noastra, este de 30-35 cm, excluzand tencuiala si termoizolatia. In depozitele cu materiale pentru constructii pot fi gasite blocuri din BCA de marimi standard diferite. Pentru cereri speciale din punct de vedere al dimensiunii, poate fi data o comanda fara plata suplimentara, pentru ca BCA-ul este fabricat in blocuri de cativa metri cubi, care sunt taiate dupa necesitati. Printre facilitatile oferite de comercianti este si transportul gratuit, insa numai pentru cantitati mari si doar pentru destinatii apropiate de furnizor.
     In mare acestea sunt diferentele dintre cele doua, iar acum ramane ca dumneavoastra sa decideti ce varianta va avantajeaza mai mult. (sursa: Andoria)
......................................................................................................................................
16. Izolarea peretilor exteriori ai casei
     Care sunt avantajele izolarii peretilor exteriori ? In primul rand, economia de energie. Sa nu uitam, ca aproximativ 35% din caldura unei camere se pierde prin peretii exteriori, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari pentru caldura. In cazul izolarii exterioare, peretele, fiind mai masiv, acumuleaza caldura din incapere si are rol echilibrator. Daca se folosesc materiale de constructie de calitate, peretele nu va fi afectat de inghet, oricat de scazuta ar fi temperatura de afara. In al doilea rand, vara, cand chiar nu va doriti caldura in casa, un perete exterior bine izolat mentine o temperatura medie in apartament. Chiar si rezistenta constructiei de ansamblu va fi mai mare, pentru ca se reduc tensiunile cauzate de temperatura intre partile de constructie si cele de sustinere.
     Bineinteles ca exista si dezavantaje : in cazul unui astfel de perete finisajele (montarea pervazului, a burlanelor de ploaie) necesita un efort de munca mai mare, iar incaperile care sunt folosite mai rar necesita iarna un timp mai mare de incalzire.
     Dar, pana la urma, specialistii aduc o multime de argumente in favoarea izolarii peretilor exteriori ai unei cladiri, mai ales atunci cand este vorba de un bloc de locuinte. In principiu, la o cladire sau o componenta a acesteia construita pe mai multe straturi, bariera antivapori trebuie sa se afle la exterior. La izolarea termica interioara a peretelui, bariera antivapori trebuie sa se afle in interior.
     Montarea unei bariere antivapori pe interiorul peretelui este necesara in urmatoarele situatii : la utilizarea materialelor de izolare pe baza de vata minerala, la izolarea interioara a unui perete de beton, la izolarea ulterioara a peretilor unui subsol si atunci cand exista un grad ridicat de umezeala in incaperi (in baie sau in bucatarie).
     Un caz aparte il constituie materialul izolator pe baza de spuma poliuretanica, deoarece incorporeaza atat calitatile unei bariere impotriva vaporilor cat si cele ale izolantilor, putandu-se utiliza fara probleme in orice situatie.
     Daca pe pereti au aparut deja urme de umezeala sau mucegai intai trebuie neaparat tratat peretele cu solutii speciale, care se gasesc in comert. Dar ideal este sa consultati un specialist pentru a afla de fapt care este cauza aparitiei petelor respective, pentru ca altfel riscati sa va cheltuiti banii pe un produs care va da rezultate doar pe termen scurt, iar umezeala va reaparea. In cazul in care tavanele sunt facute din grinzi de lemn, studiati capetele grinzilor care nu sunt suficient protejate de umezeala care patrunde in camera. Formarea condensului poate duce la putrezirea lemnului.
     Cum se face, in principiu izolarea exterioara a unui bloc ? Peretii se placheaza cu placi de polistiren expandat, disponibil in diferite grosimi (cu cat este mai gros cu atat mai bine), care se lipesc cu un adeziv similar cu cel folosit la montarea faiantei, dupa care fixeaza din loc in loc cu suporti speciali si se acopera cu tencuiala de mortar.
     Izolarea interioara cu polistiren expandat se face aproximativ la fel, dar pe langa avantajele legate de montarea relativ usoara si de faptul ca nu reduce mult din spatiul camerei, are si o serie de dezavantaje. In primul rand nu corecteaza inclinatiile peretilor iar suprafata rezultata nu este foarte rezistenta. In al doilea rand, caloriferele din camera trebuie mutate spre interior si prinse de perete cu dibluri foarte mari care sa treca prin izolatie si sa se prinda de beton.
     Izolarea interioara cu rigips SI si vata minerala se face ceva mai complicat. Pe o grila construita din profile speciale, rigidizata cu peretele in discutie, se montaza placile de rigips. Inainte de fixarea placilor, intre perete si grila de sustinere se fixeaza un strat de vata minerala. Lipsa acesteia duce la racirea peretilor, motiv pentru care in scurt timp apare igrasie pe rigips. Dupa fixarea placilor, peste imbinari se aplica o banda adeziva (previne aparitia crapaturilor), apoi acestea se finiseaza cu glet de rigips.
     Avantajele acestui sistem sunt: poate fi folosit si in cazul tavanului, se pot corecta imperfectiunile de verticalitate ale peretilor, tevile de la calorifer se pot masca in spatele peretelui, peretele este mai rezistent, chiar si doar in rigips se pot agata sarcini semnificative cu ajutorul diblurilor speciale. Bineinteles, exista si un dezavantaj: se pierde din spatiul camerei (cca 7-8 cm pentru fiecare perete izolat cu profil de 30 mm, vata minerala de 50 mm si placa de 12,5 mm).
     Oricare ar fi modalitatea prin care alegeti sa va izolati peretii exteriori ai locuintei, ca rezultatele sa fie semnificative, ar fi necesar sa luati in calcul si schimbarea ferestrelor existente cu unele cu rupere termica. (sursa: Andoria)

......................................................................................................................................
17. Sisteme de placari     Montajul placilor ceramice nu este cum pare la prima vedere o operatiune atat de simpla. Totul pleaca de la alegerea tipului de placa ceramica.In functie de tipul placii ceramice (gresie,faianta..) se ajunge la alegerea tipului potrivit de adeziv. Nu multi dintre noi constructorii stiu ca folosirea unui adeziv la intamplare sau ales dupa culoarea sacului poate duce la distrugerea intregii suprafete placate. Cand am spus nu multi dintre noui constructorii ma refeream in special la micii meseriasi ce lucreaza pe ici pe colo si care influenteaza foarte mult decizia beneficiarului in alegerea materialelor folosite. Iata in continuare va vom prezenta cum ar trebui alese placile ceramice si adezivii corespunzatori acestora in asa fel in cat sa nu existe probleme dupa montaj.

     1.Placile ceramice neabsorbante(gresia portelanata), le putem testa foarte usor turnand o picatura de apa pe spatele placii iar daca apa e nu este absorbita rapid putem spune ca aceea este o placa cu absorbtie mica de apa.O data stabilit gradul de absorbtie a placii, trecem la alegerea adezivului. Obligatoriu in acest caz este nevoie de un adeziv FLEXIBIL. In cazul in care se va alege un adeziv normal acesta nu va face prija pe placa si automat placile vor sarii afara.
     2.Placile ceramice absorbante(glazurate), se testeaza in acelasi mod ca si cele portelanate. In cazul acestor placi se recomanda a fii folosit un adeziv normal pentru placari si nu unul flexibil din cauza gradului de absorbtie a placii care pur si simplu trage apa din adeziv si acesta nu mai ajunge sa faca priza. 
     3.Verificati atent cand achizitionati placile si adezivii daca sunt potrivite mediului in care urmeaza a fii montate(interior/exterior). La interior gradul de acoperire a placii cu adeziv este de minim 65% pe cand la exterior acesta trebuie sa depaseasca 90%.
     4.Chiturile de rosturi deasemenea trebuie aplicate dupa specificatia de pe ambalaj(interior/exterior) si nu trebuie aplicate in rosturi cu latimi mai mari decat cele prevazute.
     5.Hidroizolatiile. Aceste operatiuni devin din ce in ce mai folosite astazi si in baile din Romania deoarece importanta lor este foarte mare. Sunt usor de executat si aduc un plus de siguranta investitiei dumneavoastra eliminand astfel riscul de infiltratii ale apei.
     De asemenea este foarte important inainte de aplicarea Hidroizolatiei sau a adezivului sa se verifice gradul de absorbtie a suportului si sa se aplice amorsa necesara fiecarui tip de suprafata.
     Incercati tot timpul sa achizitionati placi ceramice calitatea 1 deoarece nu sunt cu mult mai scumpe si macar sunt egale ca si dimensiune si au aceiasi culoare. Tot timpul comandati macar cu 7% mai mult decat suprafata masurata deoarece intotdeauna vor exista pierderi.
     Sfatul nostru este ca intotdeauna inainte de a alege produse ieftine sau slabe calitativ socotiti cam cat v-ar costa sa refaceti lucrarea din cauza ca s-au folosit materialele nepotrivite. (sursa: riza-construct)